Qui som

Després de 7 anys d’estar constituïdes com associació per fi ens hem transformat a cooperativa i sentim que amb això ens hem fet grans i que aquesta forma jurídica fa justícia al que som: un equip de persones que treballem plegades, aprenem les unes amb les altres i compartim una manera de viure que volem traslladar al nostre projecte professional.

Tots aquests anys d’experiència han permès consolidar-nos com equip, gestionar de manera efectiva i eficient el nostre projecte per poder assolir amb èxit tots aquells reptes que tenim entremans i que ens permeten acompanyar agents educatius en la reflexió per fer més efectiva la perspectiva de gènere, coeducadora i feminista de l’educació.

I ho fem adoptant un model de cooperativa feminista que situa la cura i el benestar de les persones al centre, i que es basa en els valors de l’Economia Social i Solidària, la qual aposta per un sistema econòmic respectuós amb les persones, el medi ambient i els territoris,, i  que funciona sota criteris democràtics, d’horitzontalitat, transparència, equitat i participació.

Per seguir creixent, aprenent i cooperant, formem part de la Xes i a nivell local, a la Xes – Sant Andreu i ben aviat ens trobareu a Pam a Pam, el mapa de les iniciatives d’economia social i solidària de Catalunya.

Marina Subirats i Martori Catedràtica de Sociologia, Directora de l’Instituto de la Mujer (1993-1996) i Regidora d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona ( 1999-2006).

Més Informació

Llicenciada en Filosofia i lletres i doctorada en Filosofia a la UB. Ha estat professora de sociologia a la UB i a la UAB i és Catedràtica de Sociologia de la UAB des del 1992. Ha estat investigadora al Laboratoire de Sociologie Industrielle, sota la direcció del professor Touraine (Paris), investigadora a la Fundació Jaume Bofill, al ICE de la UAB i a l’Institut d’Estudis Metropolitans. Les seves principals línies d’investigació han estat l’educació, el gènere i l’estructura social de Catalunya. Ha realitzat diverses estàncies d’investigació, entre d’altres a la Universitat de Wisconsin (Madison, USA, 1977), de Califòrnia (Berkeley, USA, 1978) i al Institute of Education (Londres, 1987). Ha estat directora del Instituto de la Mujer del Ministerio de Asuntos Sociales (Madrid, 1993-1996), membre de la Comissió d’Igualtat d’Oportunitats de la Unió Europea (1993 – 1996) i presidenta de la mateixa (1995), regidora d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (1999 – 2006) i cinquena Tinent d’Alcalde de Barcelona (2003-2006) i membre del Consell Escolar de l’Estat (2004-2012). L’any 2006 li va ser concedida la Creu de Sant Jordi i l’any 2011 va obtenir el premi Catalunya de Sociologia en la seva segona convocatòria. És autora conjuntament amb Cristina Brullet de “Rosa y Azul. La transmisión de los géneros en la escuela mixta”, entre d’altres textos de referència dins el món de la coeducació. També és autora de nombrosos articles i publicacions en revistes d’educació a nivell estatal i europeu com ara “Les desigualtats socials a la Catalunya actual” (1999) a la Revista Catalana de Sociologia, “El lideratge educatiu dels municipis” (2002) a Perspectiva Escolar i “Una democràcia imperfecta” (2003) a Cuadernos de Pedagogía. L’any 2007, juntament amb Amparo Tomé, va escriure “Balones fuera, reconstruir los espacios desde la coeducación” (2007), i el mateix any, juntament amb Manuel Castells escriví “Mujeres y hombres: ¿un amor imposible? (Alianza Editorial). L’any 2012 publicà el llibre “Barcelona: de la necessitat a la llibertat” (Editorial L’Avenç). Aquest 2013 ha publicat el seu últim llibre, de l’editorial Aresta: “Forjar un hombre, moldear una mujer”.

Amparo Tomé González Filòloga, sociòloga i mestra

Més informació

Nascuda a Vitigudino, Salamanca, poble d’alzines i farigola. Dues escoles de religioses varen participar en els seus primers anys de formació; la Universitat de Salamanca, l’Institut d’Educació de la Universitat de Londres i la Universitat Autònoma de Barcelona varen facilitar el desenvolupament de diverses capacitats en estudis de filologia, sociologia, educació i gènere. Fou docent en Instituts de Secundària com a professora d’anglès i ètica a Barcelona (1978 – 1991) i a la UAB (1996 – 2003); investigadora a la UAB en temes de gènere i educació a nivell nacional i internacional, directora de la publicació Quaderns de Coeducació de l’Institut de Ciències de l’Educació de la UAB (1992 – 2002) i directora del Projecte d’Educació en Valors de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona (2000 – 2003). És autora d’articles, capítols de llibres i publicacions en revistes d’educació especialitzades i editorials nacionals i internacionals. El 2007 junt amb Marina Subirats va escriure “Balones fuera, reconstruir los espacios desde la coeducación”. És assessora conferenciant en Centres de Recursos de Professorat, Instituts de la Dona, Governs autonòmics, entre d’altres a l’Estat espanyol, Amèrica Llatina i Europa. Aquest 2013 ha publicat el seu últim llibre  “Con ojos de niña” (Editorial Graó), juntament amb Francesco Tonucci. És una dona que s’estima l’ensenyament, la recerca i el continu aprenentatge de la vida.

Anna Carreras Port Sociòloga, investigadora i formadora sobre gènere i educació

Més informació

Vaig néixer a Sant Andreu de Palomar (BCN) el 1983. Vaig anar creixent de la mà d’una petita-gran família que apostava per l’educació amb tendresa i l’escola pública… com els hi agraeixo! Vaig tenir la gran sort de tenir grans mestres des de bressol fins a l’institut que em van encomanar l’amor per l’educació. Vaig estudiar Sociologia a la UAB i al acabar vaig fer un gran viatge en molt bona companyia, “abans de començar la vida sèria”, dèiem. Al tornar la vida sèria va esperar i mentrestant, vaig continuar estudiant: mentre esperava entrar al Postgrau de Gènere i Igualtat vaig fer-ne un de Mediació en l’àmbit socioeducatiu, i després d’aquests dos vaig fer el Màster en Estudis de Dona, Gènere i Ciutadania. Creia fermament que l’educació ho podia tot. I la vida –i les bones eleccions- em va apropar a les millors persones. Amb elles, l’any 2010, vam constituir CoeducAcció. I fins avui segueixo sentint-me privilegiada de tenir una feina que m’apassiona. I ara m’enfronto al repte més apassionant: el d’acompanyar a créixer el Marcel, un nen preciós que va néixer l’agost de 2015 i que em fa viure en primera persona totes les contradiccions i passions del gènere i l’educació.

Alba González Castellví Psicòloga, docent i investigadora sobre gènere i educació

Més informació

Nascuda a Esplugues de Llobregat el 1979. Llicenciada en psicologia per la UB (2003). Ha realitzat un postgrau en Anàlisi i dinàmiques de grup (2004) i un màster en Coaching (2010). Ha realitzat els cursos de doctorat i els crèdits de recerca al Departament de Psicologia Bàsica de la UB (2005) especialitzant-se en les temàtiques de gènere, emoció, cognició i conflicte. És membre del Seminari Interdisciplinari d’Estudis de Dona i Gènere i ha realitzat diverses publicacions i conferències al voltant de la temàtica de la violència de gènere, especialment a l’adolescència i la joventut. Actualment és professora de psicologia a la UB i a la UOC a la vegada que realitza formacions especialment dirigides a dones. Anteriorment ha combinat aquestes tasques amb activitats més vinculades a l’educació treballant com a tècnica d’educació i formació a l’Ajuntament de Badalona i realitzant formacions a famílies, educadors i educadores del lleure així com a professorat. Ha participat en diversos projectes d’investigació de l’Instituto de la Mujer i l’Institut Català de les Dones i ha publicat diversos articles com “Violència contra els dones: relacions interpersonals, educació moral i prevenció de la violència contra els dones” a la Revista Catalana de Pedagogia (2004), “Violencia contra las mujeres: significados cognitivos y afectivos en las representaciones mentales de adolescentes” a Infancia y Aprendizaje (2007) o “Mujeres víctimas en discursos psicológicos “ a la revista Estudios de Psicología, entre d’altres.

Núria Solsona Pairó llicenciada en Química, Màster en Didáctica de las Ciencies Experimentals, Doctora en Ciencias de la Educación.

Més informació

Membre del Grupo de Trabajo Interdisciplinar del Proyecto Plurales. Educación en Igualdad, febrer 2014-2015. Consultora internacional por la Comunidad Europea para el Programa Proigualdad de Panamá (1999, 2000). Participant del Seminario Internacional “Cómo construir paz, diálogo, desarrollo y convivencia desde lo local y lo regional”, Medellín, Colombia, febrer 2006.

Professora asociada Universidad Autónoma de Barcelona, 2004, Profesora Universidad de Lleida, Màster de Agentes de Igualdad de oportunidades de las mujeres 2012. Asignatura. Mujeres y Educación, 2012, Professora visitant Universidad de Chile. Facultad de Filosofía y Humanidades. Departamento de Estudios Pedagógicos, Santiago de Chile, agosto 2013.

Ha participat en investigacions subvencionades pel CIDE, Instituto de la Mujer e Institut Català de les Dones. Autora de nombrosos articles publicats en revistas com Cuadernos de Pedagogía, Enseñanza de las Ciencias, Alambique, Aula, Asparkia, Docència, Guix, International Journal of Science Education, etc.

Autora de publicacions, com “Mujeres científicas de todos los tiempos”, “La química de la cocina”, “Factores a tener en cuenta para abordar la Coeducación en un centro educativo”, “Aprender a cuidar y a cuidarnos”, “Los saberes científicos de las mujeres”, “La cocina de mestizaje, un puente entre culturas”, ”Las mujeres cambian la educación”, “Análisis comparativo de intervenciones formativas sobre el cambio químico”, “Diálogos con recetas alquímicas”, “Innovación educativa centrada en los saberes de las mujeres”, “Una educación química que promueva el interés de chicas y chicos”.

Cecilia Peraza Sanginés Mèxic, 1979. Sociòloga, docent i consultora.

Més informació

Llicenciada en Sociologia per la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (2001) amb estudis de Doctorat en Sociologia a la Universitat Autònoma de Barcelona. Diploma de Postgrau en Cultura de Pau (2003); Màster en Sociologia amb l’especialitat d’Educació i Cultura (2004). La seva recerca és en l’àmbit de les polítiques educatives, el gènere i la gestió de conflictes. Formació en prevenció de la violència, creativitat, cos en moviment i sexualitat. La seva experiència professional data de 1997 en diferents àmbits vinculats amb institucions socials i educatives a Mèxic i a l’Estat espanyol. Té experiència docent en diferents nivells educatius, en dinamització grupal i formació de formadors, en avaluació de polítiques públiques, en consultoria estratègica i organitzacional. Co fundadora de l’Associació Coeducacció, en la matèria ha publicat al 2011, amb l’Anna Carreras Port, la Guia Metodològica “Coeducar des de l’àmbit local: una aproximació al concepte de ciutats coeducadores”, de la Col·lecció. Documents de Treball, Sèrie Igualtat i Ciutadania de la Diputació de Barcelona. Al 2006, les mateixes varen publicar La coeducació a l’Escola Bressol: un projecte de recerca – acció sobre l’educació de gènere a la primera infància, a la Revista Barcelona Educació de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Núm.  52. A la mateixa revista (Núm. 56), també al 2006 va publicar Jo sóc RAR. Una exposició interactiva per sensibilitzar sobre la responsabilitat, l’autonomia i el respecte. Al 2007, a la Revista AULA d’educació infantil. Graó, Núm. 159 va publicar “Una experiencia coeducativa en escuelas infantiles (0-3) de Barcelona.” Amb la Núria Becerra (2006) va publicar la seva experiència en tallers de prevenció de relacions abusives entre nois i noies “És normal patir per amor?” Revista GUIX. Graó, Núm. 328.  I amb la seva mestra, Amparo Tomé, Aprendre a ser. Capítol 2.11 del llibre “Barcelona Ciutat Educadora: l’educació com a eix transversal de les polítiques municipals” en el marc del Projecte Educatiu de Ciutat de l’Institut d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona. Actualment viu a la Ciutat de Mèxic, des d’on vol continuar la tasca coeducativa empresa al 2010 a la Ciutat de Barcelona amb Coeducacció.

CoeducAcció és una associació constituïda a l’any 2010 i és hereva d’una llarga trajectòria: el treball realitzat en l’àmbit de la coeducació per algunes de les seves membres, un treball que va començar fa gairebé 40 anys.

Els inicis van començar qüestionant-nos: Què ha passat amb l’educació de les dones? Tot va bé o caldria canviar alguna cosa? Aquestes foren les primeres preguntes que es va formular Marina Subirats cap a mitjans dels anys setanta, quan, amb l’impuls de les primeres jornades catalanes de la dona, es va iniciar un moviment feminista que va fomentar que s’iniciessin lectures, contactes, recerques i, molt aviat, cap a finals dels anys setanta, unes primeres intervencions públiques en diverses institucions per donar resposta, precisament, a les preguntes inicialment formulades. Aquesta etapa continuà, durant la primera meitat dels anys vuitanta, amb diverses recerques, cursos, contactes amb mestres de diverses escoles i els primers articles sobre la coeducació a partir de les recerques iniciades.

Una segona etapa es va iniciar cap a finals dels anys vuitanta, amb la creació d’un equip que treballà la coeducació a l’ICE de la UAB. Es van sumar a Marina Subirats diverses persones com Cristina Brullet, Amparo Tomé, Xavier Bonal, Xavier Rambla, Marta Rovira i Judit Rifà. Alguns dels resultats del treball d’aquest grup van ser la publicació dels “Quaderns per a la Coeducació”, la realització de projectes pilots en diverses escoles, la recerca en escoles bressol de Barcelona, la publicació de nombrosos articles i llibres i la docència a través de conferències i cursos a Catalunya i en el conjunt de l’Estat.

Posteriorment algunes d’aquestes persones es van incorporar a l’equip de l’Institut Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barcelona.
L’etapa actual s’inicia a partir de 2010. Amparo Tomé i Marina Subirats, que no han deixat la seva activitat en aquest camp, decideixen constituir, juntament amb d’altres companyes, una associació per a continuar treballant i donant valor a la coeducació. És així com neix l’Associació CoeducAcció, amb les incorporacions d’Anna Carreras Port, Alba González Castellví, Judit Rifà Dachs i Cecilia Peraza Sanginés, provinents del món de l’educació, la sociologia i la psicologia, que aporten la seva experiència en diversos àmbits sempre vinculats al gènere i l’educació.
Actualment, treballem des de l’ICE de la Universitat Autònoma de Barcelona, des d’on impulsem, gestionem i coordinem diversos projectes de formació i sensibilització d’agents educatius en tots els àmbits i nivells, i seguim realitzant investigacions que ens permeten descobrir les noves formes de sexisme així com les diferents maneres d’intervenir coeducativament.

Des de CoeducAcció ens mou la necessitat de qüestionar i transformar la societat actual cap a una societat lliure de sexisme i de violències. Reconeixem que el gènere ens travessa i ens oprimeix des que naixem, independentment de l’origen, classe social, etc. Alhora, creiem que tot és educació i que l’educació ho pot fer, l’educació és l’eina més transformadora i real per construir una societat que inclogui a tothom. Per aquests motius, treballem des de la societat civil amb tota la comunitat educativa per aconseguir una transformació educativa i social amb perspectiva de gènere.