Des de CoeducAcció us desitgem un BON ESTIU!!

Durant aquest curs escolar hem treballat per tal de transformar l’educació amb perspectiva de gènere a diferents escoles i poblacions de Catalunya. Aquí us deixem un petit recull d’algunes de les experiències:

 

Transformació i co-creació del pati de l’escola Dovella

Durant aquest curs hem estat treballant intensament, junt amb la cooperativa Raons Públiques, en el projecte de “Transformació i co-creació del pati de l’escola Dovella”, amb l’objectiu de repensar l’espai del pati i construir entre totes un espai coeducatiu. La implicació del conjunt de la comunitat educativa (alumnat, mestres, famílies i educadors/es del lleure) ha estat clau i ha fet possible que a dia d’avui ja tinguem finalitzades la primera i segona fase del projecte; hem observat el pati, hem detectat les dinàmiques de relació entre nens i nenes que hi tenen lloc i hem dibuixat sobre plànol el pati que volem; un pati coeducatiu que fomenti unes relacions respectuoses, igualitàries i lliures. Tenim el pati que volem i ara ens falta aconseguir els mitjans humans i econòmics per fer-lo realitat. Tornarem amb ganes, il·lusió i energia després de les vacances d’estiu!!

 

Transformació coeducativa del pati de l’Escola Lluís Vives

El projecte per a la transformació del pati de l’Escola Lluís Vives, per a ser un pati coeducatiu segueix el seu procés… I per fi comença el procés de transformació! Ha estat un curs ple de descobertes i treball intens amb tota la comunitat educativa. Hem realitzat una diagnosi del pati, hem reflexionat sobre tot allò que hi passava, hem decidit col·lectivament què volíem  què hi passés i finalment, hem realitzat col·lectivament el disseny del què serà el nou pati, un espai coeducatiu i lliure de sexisme.

Durant aquest juliol s’ha iniciat el procés de transformació en el que famílies, professorat i alumnat han començat ja a fer les primeres transformacions: Facebook , Twitter

 

Escoles Coeducadores. Perspectiva de gènere i atenció a la diversitat a través de l’art

En aquesta experiència hem realitzat, juntament amb Fil a l’agulla i Creart, dos projectes d’intervenció integral a les Escoles Montseny i Joan Miró de la ciutat de Barcelona, on hem format professorat, famílies i infants en temes vinculats a la coeducació, la perspectiva de gènere, l’atenció a la diversitat i la prevenció de diferents formes de violència i discriminació, educació afectivo-sexual i prevenció de l’homofòbia. El curs que ve seguim treballant plegades replicant el projecte global a una escola encara per determinar i començarem una transformació coeducativa del pati a l’Escola Joan Miró.

Més informació:

“Remirant la iconografia, rellegint contes, refent espais, repensant l’ús del llenguatge. Escola de camí a la coeducació”

Maria Eugènia Cantos, directora de l’escola Joan Miró: “l’escola no pot deixar de banda la identitat de gènere i la sexualitat”

 

Formació en coeducació a Barberà del Vallès

A Barberà del Vallès, municipi on fa any que estem treballant, primer a les llars d’infants municipals públiques, aquest curs hem iniciat una formació a l’Escola El Bosc, on ha participat professorat de cicle infantil i inicial i la directora. El curs vinent, continuarem formant a la resta de personal educatiu de la resta de cicles, per aconseguir una transversalització de la mirada coeducativa a tots els moments i racons de l’escola!

Més informació:

“Barberà desenvolupa diferents projectes per coeducar en igualtat als seus infants”

Entrevistes a la ràdio:

 

Formació en coeducació a l’EBM Canigó

Durant aquest curs hem estat treballant amb l’equip de mestres en el projecte de formació en coeducació de l’escola bressol Canigó, gràcies al suport del Districte de ciutat vella i l’àrea de Feminismes de l’Ajuntament de Barcelona. Del procés de formació que han fet les educadores ha sortit una idea que dóna continuïtat al projecte; així doncs, fa uns mesos que estem treballant conjuntament en l’elaboració d’una guia de contes coeducatius per a la petita infància (0-3) que tenim previst poder presentar el pròxim curs. La voluntat és que sigui un recurs per poder treballar la coeducació amb els més petits i petites, tant a les llars bressol com a les llars familiars o biblioteques del barri.

Més informació:

Projecte Coeducatiu: una iniciativa de l’Escola Bressol Municipal Canigó

 

Formació en coeducació a l’EBM Gràcia

Aquest any concloem el segon curs de formació en coeducació amb l’equip de mestres i educadores de l’escola bressol Gràcia. Durant aquest temps hem qüestionat els estereotips de gènere i ens hem qüestionat a nosaltres mateixes també; hem analitzat diferents eixos del projecte educatiu de centre (els contes i les cançons, els espais, el llenguatge i el joc); hem valorat quins eren els canvis necessaris per fer de la coeducació una realitat a l’escola; i el més important, les educadores se’ls han fet seus a les aules. Treballar amb elles  ha estat un plaer i una satisfacció, GRÀCIES per fer de la coeducació una realitat a l’escola!Gracia

 

Institut Municipal d’Educació de Barcelona

Fa temps que col·laborem amb l’IMEB per acostar la perspectiva coeducativa a les Escoles Bressol Municipals. Anteriorment fou l’EBM El Petit Príncep. Aquest curs hem iniciat la formació (que finalitzarà el curs 2016-17) a  les EBM Les quatre torres, EBM El Parc de la Pegaso i l’EBM L’estació. Amb totes elles hem realitzat una formació acurada a cada context, amb la metodologia de la investigació acció i també metodologies vivencials i participatives, per repensar en primera persona i també de manera col·lectiva, com l’escola bressol és el primer esglaó de construcció de les identitats i com el gènere n’és un factor clau. És des d’aquesta presa de consciència que es pot transversalitzar la mirada feminista i coeducativa i teixir xarxa en aquesta lluita per la igualtat i la no discriminació, sempre amb l’objectiu, d’oferir un acompanyament respectuós als infants que els permeti ser allò que vulguin ser sense impediments per raó de gènere.

Photo 17-07-16 13 55 42

Formació en coeducació a Astúries

Aquest curs hem seguit treballant a Astúries, aquest cop amb un total de 12 centres de cicle infantil  i de primària. Tres centres han iniciat aquest curs la formació centrada en els patis escolar i les altres nou escoles, ja veteranes, han seguit aprofundint en la coeducació i descobrint, a partir de l’observació sistemàtica, moltes coses que eren invisibles fins al moment. Hem fet tres visites al llarg del curs que han possibilitat observar, intervenir i avaluar.

 

Photo 17-07-16 13 55 50

 

Formació en coeducació Sant Quirze del Vallès

Aquest curs hem començat a treballar a Sant Quirze del Vallès, una vila on es dóna molta importància a l’educació i es vol que la coeducació en sigui un eix central. Durant aquest curs hem fet xerrades de sensibilització a totes les escoles bressol, escoles de primària i instituts del municipi,  un total d’11 centres, activitat impulsada des de la comissió de coeducació, en la qual hi participen representants de tots els centres educatius del municipi.

Això és només l’inici del camí i esperem seguir-hi col·laborant durant el proper curs, per una educació lliure de sexisme!!

 

Tallers coeducatius amb famílies

Aquest curs hem tornat a estar amb les famílies en diferents escoles i districtes de la ciutat. Gràcies a totes les mares i pares que us heu interessat i heu dedicat un espai a fer pedagogia familiar. Tornem el pròxim curs amb més tallers així que si voleu repetir, tan sols ens ho heu de dir: formacio@coeducaccio.com

Deixa un comentari

Your email address will not be published. Required fields are marked *

clear formPost comment